Mutluluk bir duygudur

Şu ana kadar herkese ve neredeyse her disipline göre manası farklı açıklanmış bir ıstılah olan mutluluk kavramı genel olarak kişilerin huzuru bulması demektir.

Mutluluk sözlükte; Bütün özlemlere eksiksiz ve sürekli olarak ulaşılmaktan duyulan kıvanç durumu, ongunluk, kut, saadet, bahtiyarlık anlamına gelmektedirç

Schopenhauer gibi düşünürlere göre mutluluk, "mutsuz olmamak"tır. Mutlu kişi, en canlı zevkleri veya en büyük hazları tatmış kişi değildir. Mutlu kişi hayatını hem bedensel hem zihinsel çok büyük acılar yaşamadan geçiren kimsedir.

Mutluluk bir duygudur. Duygularımız güdüler gibi davranışlarımızı harekete geçirir. Mutluluk yaptığımız iş sonunda hissettiğimiz duygudur ve adeta bizim ödülümüzdür. Bu ödülü aradığımız şeyler ise değişir. Hepsinin sonunda bekleyen mutluluktur. İş, arkadaşlık, aile, ilgi alanları kariyer hep mutlulukla sonuçlanmasını istediğimiz şeylerdir.

Mutluluk;kişinin hayatındaki pozitif olayların farkında olması ,bu olayları aslında kendisinin seçtiğinin, olaylar üzerinde kontrolü olduğunu anımsamasıdır.Burada söylenilmek istenilen aslında kısacası kontrolün elinde olunmasıdır.Tabi ki bu kadar da kolay değil,tabi sizin neyi mutlu ettiğinizi bilmeniz gerekir ki onları tekrar yaratarak mutluluğunuzu sürdürebilin.Mutlu olabilmek için yoğunluk değil sıklık önemlidir.Küçük şeylerden mutlu olmak ve bunların hayatımızda ki önemini fark etmek, negatif şeyleri azaltmaya etmeye çalışmak önemlidir.
Yaş ve eğitimin mutlulukla az çok ilgisi vardır. Evlilik duygusal mutluluğun devamı için önemli bir faktördür.Araştırmalar,evli insanların bekarlara göre kendilerini daha iyi hissettiğini söylüyor. Dışa dönüklük,kendine güven bireysellik yarattığı için mutluluğu getiriyor. Dışa dönük insanlar ,içekapanık olanlara göre yalnız kalsalar da, sosyal olmayan bir işte çalışsalar da daha mutlu oluyorlar.Mutluluk doğuştan gelen özellikle de alakalıdır. Kişinin geçmişi,hedeflerine ulaşıp ulaşamaması kendine koyduğu amaçların üstüne çıkabilmesi mutluluğu belirle yen diğer faktörlerdir.

Mutluluğun ne demek olduğuna dair söylenen pek çok özlü söz vardır. Örneğin Mehmet Orhan DURDU’dan birkaç alıntı yapalım. Bunlara kısaca göz atalım.
Mutluluk kendimizi sevmek, kendimize değer vermektir…
Mutluluk Bir telefon açmaktır, karşınızdakiyle gülümseyerek konuşmaktır.
Niyesiz ve âmâsız sevinçlerle yüreğinizi doldurmak, Gül tadında gül kokusunda bir ömür yaşamaya yemin etmek, Gündelik sıkıntılara takılmamaktır…
Yüreğinize sadece bahar mevsimi yaşatmaktır mutluluk…
Kupkuru bir tarlanın ruhunuzda, kır çiçekleri ile doluymuş gibi yansımasıdır mutluluk…
Yüzümüzün yüreğimizle beraber gülümsediği an’dır mutluluk…

Edebiyatın özellikle büyük bir malzemesi olan mutluluk, birçok edibin yazısına konu olmuştur. İki insanın mutluluğu ise apayrı bir konuyu muhtevidir. Kişiler önce kendileri mutlu olmalı, daha sonra karşısındaki insanları mutlu etmelidirler.  Kişinin saadeti yakalaması için düzgün bir hayatı, doğruluk çerçevesinde yaşaması gerekir. Ardından tıpkı kendisi gibi birini kaderin karşısına getirmesiyle kişi, artık onunla hayatını birleştirerek mutlu olma yolunu seçer. Artık karı-koca olan çift, ailelerinin mutlu olması için ellerinden geleni yaparlar.

Kısaca mutlu olmak aslında kişinin kendi elindedir. Mutlu olmayı bilenlerden olmamız dileğiyle.

0 yorum:

Yorum Gönder

 
Top